Dominik Jakšič

Dominik Jakšič

Rojen leta 1995 v Trbovljah. Prve glasbene korake je napravil ob babici, ki je vodila šolski simfonični orkester. Zvok orkestra ga je prevzel in želja je bila postati dirigent. Kmalu je sledil vpis v glasbeno šolo k pouku klavirja in violine. Kasneje se je vpisal še k pouku diatonične harmonike, po tem pa tudi k pouku petja. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Takrat je napravil prve resne kompozicijske korake. Po maturi je sledil vpis na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer kompozicija. Študiral je pri profesorjih Marku Mihevcu, Vitu Žuraju in Janiju Golobu. Dodatno se je izpopolnjeval še na čembalu in orglah.
Od šolskega leta 2017/18 poučuje klavir.
Poleg tega občasno sodeluje pri projektu “GreenLight WorldFlight”, ker je njegovo glavno zanimanje poleg glasbe tudi letalstvo, fotografija in ohranjanje narave… ravno ta kombinacija dejavnosti mu ponuja veliko navdiha, ki ga tudi sicer črpa iz narave, nato pa ga skuša v obliki lastnega dojemanja preliti v zvoke.

Še več o Dominiku…

Med letoma 2014 in 2016 je bil umetniški oblikovalec Glasbenih popoldnevov z Antonom Lajovcem na Vačah. Od leta 2012 je Dominik sodeloval z več zbori, trenutno pa deluje v vlogi umetniškega vodje in dirigenta Akademskega pevskega zbora Celje. Leta 2019 je v duetu s sopranistko Majo Triler nastopil kot pianist v ciklu “Mlad PerArtem” na koncertih v SNG Maribor in Slovenski filharmoniji s programom narodnih pesmi (kjer je prispeval tudi lastno priredbo).

Njegove kompozicije so bile izvajane na mnogih odrih v Sloveniji in evropskih državah. Leta 2015 je prejel 5. nagrado na “Malta Choralfest” tekmovanju za nove zborovske kompozicije (“Magnificat”), leta 2020 pa je bila skladba “Cantate Domino” izbrana za izvedbo na festivalu “CroPatria”.
Znanje je Dominik pridobival pri mnogih izjemnih umetnikih, kot so John Corigliano, Marton Illes, Gary Carpenter, Vito Žuraj, Jani Golob, Thomas A. Troge, Ursula Oppens, Berislav Šipuš, Davorin Kempf, Ante Knešaurek, Ambrož Čopi, Tomaž Sevšek, Egon Mihajlovič, …
Kot tajnik deluje v “Fundaciji Lucijana Marije Škerjanca”, ustanovi za ohranjanje umetniške dediščine našega skladatelja, s katerim se tudi sicer muzikološko ukvarja (že od leta 2011).

Za več informacij o Klavirskem studiu Japan Piano Centra nas pokličite:
041 200 300, ali pa nam pišite na: info@japanpianocenter.com