V ljubljanski industrijski coni Stegne v Šiški že na fasadi vidim veliko grafiko klaviature, ki oznanja Japan Piano Center. Do lanskega leta je bilo tu navadno skladišče. Že vhodna vrata v obliki klavirja poudarijo, da vstopamo v stet glasbe. Na 620m2 v drugem nadstropju industrijske zgradbe je urejen salon s klavirji in pianini Yamaha in Kawai.

Poleg prodaje pianine in klavirje tudi izposojajo, servisirajo in uglašujejo. Odlika na novo organizirane trgovine s klavirji je tudi osem glasbenih učilnic, ki jih učenci, glasbeniki in glasbeni učitelji lahko najamejo za vaje in pouk.”

Celoten članek o Japan Piano Centru si lahko preberete v reviji Hiše (#114 / Marec 2020, besedilo: Ana Gruden)

Naslovnica revije Hiše marec 2020Članek Japan piano center v reviji HišeČlanek o Japan piano centru v reviji HIŠE

 

 

 

 

 

 

 

Kaj pa o našem salonu in učilnicah pravijo glasbeniki?

salon klavirjev

Aleksandar Serdar – Pianist, red. prof. na Akademiji za glasbo

“Vse je krasno urejeno, prostori so odprti in veliki, polni lepih in kvalitetnih klavirjev in pianinov, salon je lepo organiziran, tako da se v Japan Piano Centru počutim kot doma. Učilnice so točno takšne, kot morajo biti – urejene in tople, v njih se človek počuti tako prijetno, da je delo v njih užitek.“

Ana Kravanja – pianistka, akademska glasbenica, dobitnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo UL

“Prostori so lepi, elegantni, organizirani, odprti, minimalistični, delujejo zelo uglajeno, so funkcionalni in hkrati vizualno privlačni. Učilnice so svetle in prostorne, opremljene z zelo dobrimi klavirji. Nasplošno je v salonu pestra ponudba vrhunskih inštrumentov, primernih tako za začetnike kot tudi za izkušene pianiste. V učilnicah so mi všeč citati na stenah, saj delujejo zelo motivacijsko. Učilnice predstavljajo lep prijeten prostor, idealen za vadenje. Na splošno so mi všeč povezani in odprti prostori, minimalistično opremljeni vendar z domačim pridihom.”

Sašo Vollmaier – pianist, skladatelj, izvajalec, pedagog

“Za Japan Piano Center sem izvedel od vokalistke Maje Bevc, ki prav tako koristi vaše učilnice. Že v času študija sem se soočal s problemom, da nisem imel prostora, kjer bi lahko vadil, saj je bila Glasbena akademija omejena s prostorom. Ko sem izvedel za Japan Piano Center in za možnost najema  sem vas obiskal in se dogovoril za najem učilnice. Ker pripravljam ploščo, ki jo bom snemal v februarju, želim vaditi na dobrem inštrumentu.V učilnicah mi je všeč, da so opremljene zelo minimalistično, da se lahko koncentriram na vadbo, brez dodatnih distrakcij. Všeč mi je tudi industrialni stil salona, velik in odprt prostor ter nevtralna estetika, osebje naredi občutek še prijetnejši.”

Zoran Markovič – kontrabasist, red. prof. na Akademiji za glasbo

“Za Japan Piano center sem izvedel, ko sem iskal klavir za neko prijateljico. Ko sem vstopil v salon, mi je bilo žal da nisem pianist ali študent klavirja, da bi se imel v takšnem okolju možnost posvetiti estetiki igranja. Stvar je neverjetna – je kot neka iluzija, neka pravljica – najlepša zgodba, ki obstaja za pianiste. Koncept samega prostora je narejen tako, da obiskovalcem omogoča neposreden stik z glasbo. Od samega vhoda  v zgradbo pa do vrat salona se dviguje atmosfera s portreti Betthovna in drugimi detajli. Salon je poln pozitivne energije. Učilnice so namenjene temu, da se lahko posvetimo sebi – tu se dogajajo najbolj intimne „vojne“ z glasbenim materialom. So izjemno tople in dajejo občutek miru. Japan Piano Center je kombinacija starega in modernega, kot je izvajanje glasbe samo – glasba, ki je nastala pred 300 leti in se izvaja dandanes. Prav ta kombinacija je se mi zdi neverjetno skladna z vizijo Japan Piano Centra.”