Naši strokovnjaki

Naši strokovnjaki

Andrej Novak

Strokovnjak za uglasitev in tehnologijo klavirjev in pianinov. Andrej Novak se je kot klavirski tehnik na področju modernega in dunajskega klavirja izpopolnil v delavnici Bernharda Balasa, na specialnem področju historičnega klavirja pa v delavnici Gerta Hecherja na Dunaju. Je lastnik največje zbirke historičnih glasbil s tipkami v Sloveniji.

Sandi De Simone

Strokovnjak za uglasitev in tehnologijo klavirjev in pianinov.

Sandi De Simone je diplomiral na tržaškem konservatoriju – smer: klavir. Leta 1986 je opravil uglaševalski tečaj v tovarni PETROF na Češkem.


Francesca Meloni

Strokovnjakinja za uglaševanje in tehnologijo klavirjev in pianov diplomirala na priznanem konservatoriju Santa Cecilia v Rimu.

 

Tomaž Zorko

Strokovnjak za uglasitev in tehnologijo klavirjev in pianinov.

Martin Markežič

Martin se že od otroštva aktivno ukvarja z glasbo. Šolal se je na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu – smer: violončelo, kot stranski predmet pa je uspešno zaključil študij klavirja. Aktivno se ukvarja tudi s solo in zborovskim petjem (APZ Univerze na Primorskem, Capella Civica di Trieste, Komorni zbor Aegida).

Z izkušnjami na glasbenem in pevskem področju vas bo Martin seznanil z estetiko zvoka in barvo tona pri posameznih instrumentih. Vodil vas bo pri izbiri klavirja na podlagi vaših potreb, želja in pričakovanj.

Da bo vaš klavir ali pianino vedno v vrhunskem stanju, je pomembno redno vzdrževanje…

Našim strankam zagotavljamo vsakoletni servis. Poleg uglasitve zajema vse procese ohranjanja mehanske in akustične kakovosti inštrumenta, s čimer mu jezagotovljena optimalna življenjska doba.

Naš servis zajema:

Regulacijo mehanizma – gibljivih mehanskih delov, klaviature in pedal

Mehanizem in klaviatura vsakega klavirja sta sestavljena iz številnih delov, ki so izdelani iz lesa, kovine ali filca. Redne regulacijemehanizma, čiščenje notranjosti klavirja in preparacija kladivc zagotavljajo ohranjanje mehkobe klaviature ter kakovost delovanja celotnega inštrumenta in zvoka.

Lubrikacijo

Lubrikacija inštrumentovega mehanizma je nujna za neoviran premik vseh med sabo povezanih gibljivih delov. Poleg zagotavljanja gibljivosti z lubrikacijo pedal preprečujemo tudi neprijetno škripanje ob pritisku nanje.

Intonacijo

Intonacija je postopek, pri katerem prilagodimo gostoto in elastičnost filca, s katerim so prevlečena kladivca. Sčasoma filc rahlo otrdi, kladivca pa se zaradi obrabe tudi nekoliko deformirajo, kar vpliva na kvaliteto zvoka. Z intonacijskim orodjem uskladimogostoto in elastičnost filca na kladivcih in s tem poskrbimo za lepo barvo zvoka in dinamiko.

Uglasitev

Pri enakorazmerni uglasitvi, ki predstavlja kompromis naravnim uglasitvam in se je skozi zgodovino najbolj uveljavila, obstaja mednarodno dogovorjen referenčni ton a1 (440 Hz). Legenda pripoveduje, da je v starem veku vsako jutro ob zori ta ton oddajal ogromen Memnonov steber v bližini egipčanskih Teb, tako da so po njem glasbeniki lahko uglaševali svoje inštrumente. Steber naj bi prenehal zveneti ob začetku našega štetja. Dandanes pa ta ton oddajajo glasbene vilice, ki jih običajno uporabljajo uglaševalci. V klavirju je okrog 220 strun in tehnik z uglaševanjem prilagaja napetost vsake od njih. Uglašene so v določenih razmerjih, ki jih je potrebno izčistiti. Izničiti je potrebno tudi pojav Pitagorejske kome – to je nekaj manj kot 1,4% velika napaka, ki nastane pri oktavnem intervalu, če gradimo kromatično lestvico tako, da napredujemo navzgor po kvintah in se nato po oktavah spustimo v območje začetne oktave. Napaka torej ni velika, je pa lahko hudo moteča, ko se tona med seboj ojačata.

Zob časa pusti svoje sledi, zato je skrb za materiale s strokovno obdelavo in s tem za brezhiben izgled, bistvenega pomena pri zagotavljanju daljše življenjske dobe glasbila.

Naše storitve vključujejo procese sanacije površine in poliranja, ki jih izvajajo usposobljeni strokovnjaki. S skrbno obnovo površin rabljenim klavirjem povrnemo sijaj novega glasbila.

25 let izkušenj s prevozom
pianinov in klavirjev

Japan Piano Center ima posebno opremljena vozila za transport koncertnih klavirjev in pianinov. Storitev za posameznike, poklicne glasbenike, glasbene ustanove, gledališča in šole.

Za vrhunsko delovanje vašega inštrumenta je potrebno:

  • Uglasiti klavir vsaj enkrat letno
  • Preveriti intonacijo in delovanje mehanizma vsaj enkrat letno
  • Zaupati uglasitev usposobljenemu strokovnjaku
  • Vestno skrbeti za konstantno stanje temperature in vlage v prostoru